Kalėdiniai sausainiai

Kai kas nors pasako „Kalėdos“, rodos, viskas ima ir pakvimpa mandarinais bei ką tik iškeptais sausainiais. Juk iš tikrųjų nieko nėra skaniau už namuose keptus sausainius. Per Kalėdas jie gali pavirsti žvaigždutėmis, namukais ar seniais besmegeniais. Be to, kalėdinius sausainius labai smagu gaminti, ypač kartu su tėveliais, o iškeptus galima pakabinti ant eglutės, padovanoti draugui ir, žinoma, mėgautis patiems.  

 

Tešlai reikės:

  • 2 stiklinių miltų, 
  • 100 g sviesto,
  • 2 šaukštų cukraus (galima ir daugiau),
  • 1 kiaušinio,
  • 2 šaukštų medaus, 
  • pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 3 šaukštų pieno,
  • 1 arbatinio šaukštelio malto imbiero,
  • po pusę arbatinio šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų, malto cinamono, maltų gvazdikėlių, muskatų, kardamono (pagal skonį). 

Papuošimui:

  • 50 g miltinio cukraus,
  • pusės citrinos sulčių.

1. Sviestą truputį pašildykite ir mediniu šaukštu išsukite iki vientisos masės, tada suberkite cukrų ir sukite, kol masė pasidarys puri. Sukdami masę, įmuškite kiaušinį, supilkite pašildytą medų, suberkite visus prieskonius (galima tik kai kuriuos arba iš viso nedėti), miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir užminkykite tešlą.

2. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į polietileninį maišelį ir 3 valandas palaikykite šaldytuve (galima ir ilgiau).

3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais.

4. Atšaldytą tešlą iškočiokite į maždaug 4 mm storio lakštą ir išspauskite arba išpjaukite norimas figūrėles. Jeigu sausainiai bus kabinami ant eglutės, mediniu pagaliuku pradurkite skylutes.

5. Sausainius dėkite ant paruoštos skardos ir kepkite apie 15 min., kol gražiai paruduos. Kepimo skardą išimkite iš orkaitės ir palikite sausainius atvėsti.

6. Norėdami papuošti sausainius, į dubenėlį išsunkite citrinos sulčių, suberkite miltinį cukrų ir mediniu šaukštu išsukite iki vientisos masės. Jei norite spalvotų sausainių, miltinį cukrų galima maišyti su spanguolių, aronijų, šaltalankių ar kitomis spalvotomis sultimis.

7. Iš kepimo popieriaus susukite piltuvėlį arba tiesiog paimkite polietileninį maišelį, pridėkite paruoštos masės, smailųjį galą nukirpkite ir spausdami puoškite sausainėlius. Palaukite, kol masė sustings. 

8. Tada sausainėlius perverkite kaspinėliais arba virvutėmis, kabinkite ant eglutės arba sudėkite juos į sausainiams skirtą lėkštę. 

Parengė Ieva Pernavaitė
Fotografavo Ieva Pernavaitė ir Audrius Pernavas

Komentarai

Palikite komentarą

(Įveskite raides ir skaičius, kuriuos matote paveikslėlyje)


 
Būtume labai dėkingi, jei galėtumėte paremti žurnalą!
VšĮ "Bitutės žurnalas"
Įm.k. 301697053
Sąsk.Nr. LT20 7300 0101 0751 5660
Swedbank, AB  
 
Čia galite susigeneruoti oficialią 2% deklaracijos formą
 

 
Aha
 
Magnificat - Kasdieniai skaitiniai
 
Magnificat - Kasdieniai skaitiniai vaikiams
 
Tavo augitinis